maanantai 4. joulukuuta 2017

Vihaisen äidin mietteitä, osa 3

Viime aikoina on puhuttu paljon lastensuojelusta ja työntekijöiden kohtuuttomista asiakasmääristä. On uutisoitu myös nuorisopsykiatrian lähetteiden lisääntymisestä, mutta asiantuntijat eivät ymmärrä syytä lähetteiden kasvulle.

https://yle.fi/uutiset/3-9751611

https://www.mtv.fi/…/nuorisopsykiatrian-lahetteet-…/6303376…

http://www.savonsanomat.fi/…/Nuorten-mielenterveyson…/996337

Yhdistääkö kukaan lastensuojeluilmoitusten ja psykiatrian lähetteiden lisääntymistä koulujen sisäilmaongelmiin? THL:n tutkimuksen mukaan koulujen huono sisäilma heikentää oppimistuloksia ja lisää poissaoloja.

https://www.thl.fi/…/koulujen-huono-sisailma-heikentaa-oppi…

Kuormitetaanko lastensuojelun ja lasten- ja nuorisopsykiatrian henkilökuntaa turhaan sairaan sisäilman vuoksi oireilevien lasten ongelmilla? Kun lapsi oireilee koulussa, koulu ei myönnä sisäilmaongelmaa eikä järjestä opetusta joustavasti lapsen oireilun ja terveyden ehdoilla, vaan poissaolojen vuoksi tehdään lastensuojeluilmoitus. Kun vanhemmat ottavat koulun sisäilmasta sairastuneen lapsen kotiopetukseen, siitä seuraa joissain kunnissa lastensuojeluilmoitus. Koulun toimesta oireilevia lapsia ja nuoria ohjataan myös psykiatrian poliklinikoille.

Lapsi ja nuori ei kuitenkaan tarvitse näissä tilanteissa muuta kuin opetusta. Lastensuojelu tai nuorisopsykiatria eivät järjestä opetusta, se on koulutoimen tehtävä. Kuormitetaanko sisäilmasairailla turhaan jo muutenkin äärirajoilla toimivia tahoja? Puhumattakaan miltä tämä tuntuu lapsesta ja nuoresta, ja siitä miten se kuormittaa lapsen sairastumisesta väsynyttä perhettä.

Sisäilmasta sairastunut lapsi ei tarvitse lastensuojelua tai psykiatria, vaan terveen koulun ja opetusta
.
Kuntien palvelupolut eivät toimi ja työntekijät siirtävät lapsia "osastolta toiselle", koulun määrärahat tai tahto eivät riitä järjestämään sairaan lapsen opetusta ja he siirtävät vastuun lastensuojelulle. Lastensuojelu ei voi järjestää lapsen opetusta muutoin kuin sijoittamalla lapsen.

Myös OAJ on ilmaissut huolensa oppilaan saamasta kolmiportaisesta tuesta, tai pikemminkin sen puutteesta.

https://www.oaj.fi/cs/oaj/Raha%20ratkaisee%20oppilaan%20tuen

https://yle.fi/uutiset/3-9579212

Onko sairaiden lasten opetuksen järjestämisen vaikeus syynä siihen huolestuttavaan suuntaukseen, että yhä useampi nuori jää vaille peruskoulun päättötodistusta?

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001193602.html

Sisäilmasta sairastuneen lapsen opetus ei näytä olevan kenelläkään toimijalla "hanskassa".

Myös PISA-tulokset ovat huolestuttavia! Ne osoittavat, että Suomi on jo kaukana kärjestä, missä olimme vuosia sitten.

Aiheesta lisää Professori Tuula Putuksen IndoorAid -sivulla:

https://www.facebook.com/IndoorAid/posts/1747673481909657

Yle uutisoi, että sadat vanhemmat syyttävät kuntia syrjinnästä ja lain rikkomisesta.

https://yle.fi/uutiset/3-9828012

OAJ:n ehdotukset sisäilmaongelman korjaamiseksi kohta 8:
8. Lainsäädännön ja toimintatapojen muutoksia sisäilmasta johtuvien sairauksien hyväksymiseksi niin, että sairastuneiden sosiaaliturva ja lasten oikeus opetukseen toteutuvat.

https://www.oaj.fi/cs/oaj/Sisailmatutkimus%202017

Kuntaliiton eriysiasiantuntija Leena Pöntynen sanoi näin Ylen aamu-tv:n lähetyksessä 1.11.2017 Miten arki sujuu sisäilmaongelmaisissa kouluissa? "Ydin on, että jokaisella lapsella on oikeus opetukseen. Ja sitä kautta meidän oppimisen asiantuntijoiden pitää löytää ratkaisuja sekä niille oireileville että sisäilmasta sairastuneille lapsille kuinka opetus voidaan järjestää."

https://areena.yle.fi/1-4273530

Opetushallitus vastaa twitterissä että on kuntien tehtävänä järjestää opetus ja että kukaan ei jää ilman opetusta, jos opetuksen järjestäjät huolehtivat velvoitteestaan tarjota oppilaille terveet ja turvalliset tilat.

https://twitter.com/annamari_karhu/status/925421776552845312

Opetusministeri Sanni Gran-Laasonen ei sosiaalisessa mediassa vastaa kysymyksiini aiheesta. Perusopetusta uudistetaan 90M€ ja samaan aikaan peruskoulu ottaa digiloikkaa. Sairaan lapsen opetuksesta vaietaan, vaikka se on polttava ongelma ympäri Suomea. Vanhemmat tekevät kanteluita AVI:iin ja hallinto-oikeuteen sekä eduskunnan oikeusasiamiehelle. Onko tässä mitään järkeä?

Mannerheimin lastensuojeluliitto, Suomen vanhempainliitto ja Hengitysliitto ovat ottaneet asiaan kantaa seuraavasti:

https://www.hengitysliitto.fi/…/li…/vaalit_2015_sisailma.pdf

https://www.mll.fi/…/09/terve-sisailma-jokaisen-lapsen-oik…/

http://www.vanhempainliitto.fi/…/3542-Sivistysvaliokunta_2_…

https://kuntalehti.fi/…/sisailmaongelmia-koskeva-viestinta…/

Vanhempainliitto, MLL ja lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila olivat myös puhumassa Vihaisten äitien järjestämässä sisäilmakapinassa.

Lasten lapsuus on nyt. Lapset eivät voi odottaa. Näin sanoo Suomen vanhempainliiton puheenjohtaja, lapsioikeusjuristi Johanna Laisaari:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=48&v=NXFaAJnNf1E

Puheen voit lukea myös Johanna Laisaaren sivulta:

https://www.facebook.com/1596920827202747/photos/a.1703872066507622.1073741861.1596920827202747/2049978478563644/?type=3&theater

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan puheen sisäilmakapinassa voit kuunnella tästä linkistä:

https://www.youtube.com/watch?v=f_mFN0VEcvY

Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimeksen puheenvuoro:

https://www.facebook.com/notes/vihaiset-%C3%A4idit/sis%C3%A4ilmakapina2017ulla-siimes-suomen-vanhempainliitto/1545648785496949/

MLL Esa Iivonen, johtava asiantuntija, lapsi- ja perhepolitiikka ja lasten oikeudet:

https://www.facebook.com/notes/vihaiset-%C3%A4idit/sis%C3%A4ilmakapina2017esa-iivonen-mll/1545643352164159/

Hallitus on käynnistänyt Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelman, jonka kulut ovat 40 miljoonaa. Olen etsimällä etsinyt ja kysynyt, miten LAPE-muutos huomio sisäilmaongelmat? En ole löytänyt enkä saanut vastausta.

http://stm.fi/hankkeet/lapsi-ja-perhepalvelut

Miksei mikään taho katso homekoulujen kokonaiskustannuksia ja mikseivät lasten ja perheiden inhimilliset kärsimykset tunnu vaikuttavan päättäjiimme? Kuntien virkamiehet käyttävät aikansa ja voimavaransa estääkseen verovaroillamme kustannettujen ja lain mukaan kuuluvien oikeuksien toteutumisen. Eri oikeusasteet käsittelevät homekoulujen aiheuttamia riitoja. Kuinka suuret ovat lasten sairastelujen aiheuttamat terveydenhoitokulut mittavine tutkimuksineen? Tähän lisätään vielä vanhempien poissaolot töistä ja alentunut työteho. Kuka ottaa kopin kokonaisuudesta? Koska järjestetään kansallinen homekoulufoorumi?

Kun lapsi sairastuu sisäilmasta, mikään taho ei auta. Ei mikään järjestö, yhdistys, seurakunta tai viranomainen. Samaan aikaan mediasta kantautuu, kuinka lapsi- ja nuorisojärjestöt kantavat huolta nuorista, syrjäytymisestä, koulukiusaamisesta ja yksinäisyydestä. Mikään järjestö ei ole ollut näiden vuosien aikana kiinnostunut minun sisäilmasta sairastuneesta lapsestani, saati tarjonnut tukeaan tai apuaan.

Professori Tuula Putuksen sanoin: Lapset ovat kansakunnan tärkein aarre. Heidän terveyttään pitää varjella. Tutkimustietoa on jo riittävästi, nyt on aika toimia yhdessä lasten parhaaksi. Vaatikaa terveelliset ja turvalliset oleskelu- ja opiskelutilat lapsille, nuorille ja varusmiehille. Toimimalla oikein ja ajoissa yhteiskunta voi säästää satoja miljoonia vuositasolla.

http://www.kainuunsanomat.fi/…/tuberkuloosiepidemian-jalke…/

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila twitterissä: Harvasta asiasta niin paljon #juhlapuhetta kuin nuorten syrjäytymisestä. Samaan aikaan löysiä tekoja. #vastuu #lapset #nuoret #politiikka

https://twitter.com/TuomasKurttila/status/919556573449596928

Tekoja kiitos, ei puheita, seminaareja, selvityksiä tai esityksiä.

Annamari Karhu, vihainen äiti







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti